
1-3 Yaş Çocuk Beslenmesi
Bebeğinizin sağlıklı beyin gelişimi, büyümesinin devam etmesi ve bağışıklık sisteminin oturması için, sütünüz varsa ve bebeğiniz talep ediyorsa ilk 2 yıl mutlaka anne sütü vermeye devam etmelisiniz. Bir yaşını dolduran bebeğiniz artık sizin kontrolünüzde aile sofrasına dahil edilmelidir. Anne sütü veya devam mamasına ek olarak ilk 2 yaşta, her öğün 1 çay bardağı kadar olacak şekilde 3- 5 öğün katı gıda ile beslenmelidir.
ilk 3 yaşta çiğneme ve yutma işlevinin gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Bu nedenle besinler yumuşak kıvamda ezme veya püre halinde olmalıdır. Katı ve sert besinleri verirken yakın gözetim altında başlanmalı ve kuruyemişler gibi soluk borusuna kaçma ihtimali olan besinler 2 yaşından önce verilmemelidir.
Çocuğunuza öğün aralarında şekerli besinlerin verilmesi iştahsızlığa ve tek taraflı beslenme isteğine neden olacağından tercih edilmemelidir. Öğün planlaması yapılırken süt ve sütlü gıdalar, sebze ve meyveler, et, yumurta ve kurubaklagiller ile ekmek grubu besinler bir arada bulunmalı ve gün içerisinde yeterli miktarlarda tüketilmelidir.
3 Yaş Çocuk İçin Gerekli Olan Besin Grupları ve Gereksinimleri
- Süt grubu: Günde en az 2 su bardağı kadar verilmelidir.
- Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil grubu: Günde en az 2 porsiyon tüketilmelidir. Et: 1 porsiyonu 2 köfte kadar, kurubaklagil: 1 porsiyonu 3-4 silme yemek kaşığı kadardır.
- Sebze ve meyve grubu: Günde en az 3 porsiyon tüketilmelidir. Sebze yemeklerini bir porsiyonu: 5-6 silme yemek kaşığı kadardır.
- Ekmek grubu: Günde en az 6 porsiyon tüketilmelidir.
- Yağ grubu: Kaynakları ev yapımı tereyağı, zeytinyağı, kuru yemiş grubu ve zeytindir.
- Şeker grubu: Şeker hiçbir zaman çocuğa şeker olarak verilmemeli, şeker kaynağı olarak günde 1 defa kaşığı pekmez, ev yapımı reçel veya doğal bal tercih edilmelidir.
1-3 Yaş Grubunda Temel Amaç Çocuğa Sağlıklı Beslenme Alışkanlığını Kazandırmaktır.
- Çocuğunuz kendi kendine yemek yemeye yeni başladığı için yeterli zaman, ayırılmalı ve etrafı kirletmesine izin verilmelidir.
- Çocuğunuz öğünde yer alan besinlerin tamamını tüketmezse zorlanmamalı, ara verip tekrar yemek isterse izin verilmelidir.
- Besinler değişik tat, kıvam, renk ve çeşitlilikte birbirine karıştırılmadan sunulmalıdır.
- Çocuk bütün yemeklerini aile ortamında tüketmeli, yemek saati hep aynı saatte olmalıdır.