9 Eylül 1986
Prof. Dr. Ali Cansu - Mediworld Sağlık TurizmiBlogGenelBebeklerde Ek gıdaya geçiş ve Beslenme (6-12 Ay)
Mediworld Hakkında

Bebeklerde Ek gıdaya geçiş ve Beslenme (6-12 Ay)

6 aylık bebeklerde temel besin öğesi anne sütüdür ve  1 yaşına kadar bu durum geçerlidir. Ek gıdalar sadece tamamlayıcı olarak, bebeği besinlerle tanıştırma amacıyla verilmelidir.

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmelidir?

6. ayın sonunda eğer bebeğiniz besini diliyle iterek uzaklaştırmıyorsa, baş kontrolü varsa, doğum kilosunun 2 katına ulaşmışsa, nesneleri ağzına getirmeye başlamışsa, mama sandalyesinde destekli oturabilecek gelişimi gösteriyorsa ek gıdaya geçiş yapabilirsiniz.

Ek Gıda Vermeye Nasıl Başlanmalıdır?

İlk besini tanıtırken  bebeğiniz aç olmalı, huzursuz veya uykusuz olmamalıdır. İlk gün sadece tek öğün ek gıda verilmelidir. Tercihler; yoğurt, meyve ve sebze pürelerinden biri  olmalıdır. Sebze veya meyve püresi ile başlanacaksa tek bir çeşit sebze veya meyve seçilmeli, alerji durumu olup olmadığına bakılmalı ve yeni bir besin için 3 gün beklenmelidir. Eğer bebeğiniz besini reddederse aynı besin 3 gün arka arkaya denenmeli ve tekrar besin reddi olursa 2 hafta ek gıdaya geçiş sürecine ara verilmelidir.

Günlük Verilebilecek Ek Gıda Miktarı ve Öğün Sayısı Ne Kadar Olmalıdır?

Ana öğünün anne sütü olduğu unutulmamalı ve 6. ayda anne sütüne ek olarak yalnızca 1 öğün (en fazla 1 çay bardağı) eklenmeli, 7-8. aylar arasında anne sütüne ek olarak 2 öğün (en fazla 2 çay bardağı), 9-12. aylarda ise 3 öğün (en fazla 3 çay bardağı) ek gıda verilmelidir. Her öğünde porsiyon 1 çay bardağını geçmemelidir.

Aylara Göre Bebeklere Verilebilecek Ek Besinler

6. Ay: Anne sütü veya devam maması, ev yapımı yoğurt, meyve ve sebze suları, pekmez, 1/4 yumurta sarısı,muhallebi

7. Ay: Anne sütü veya devam maması, tam yumurta sarısı, ev yapımı bebe bisküvisi, pirinç, pirinç unu, meyve suyu ve püresi, ev yapımı yoğurt, tavuk ve balık eti, bitkisel yağlar, sebze suyu, püresi veya sebze çorbası, pekmez

8 – 11. Ay: Anne sütü veya devam maması,İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli), tam yumurta sarısı veya pastörize peynir, tahıl- kurubaklagil ezmeleri, pekmez, ev yapımı yoğurt

12. Ay: Aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim (Ev yemekleri, Dolmalar, Kıymalı Sebze Yemekleri, Tarhana, Mercimek, Unlu ve Yoğurtlu Çorbalar, Makarna, Pilav),Ev yapımı yoğurt
Pastörize Peynir, Yumurta, Etler (Tavuk Eti, Balık Eti, Dana Eti)

Bir Yaşından Önce Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

  • 1 yaşından önce inek sütü, bal, yumurta beyazı, mantar, tuz ve şeker bebeğe verilmemelidir.
  • İlerde oluşabilecek besin reddini önlemek için ek gıdaya tatlı besinle başlanmamalıdır.
  • Boğulmaya neden olabilecek kabuklu kuru yemişler, pişmemiş havuç, üzüm gibi besinler verilmemelidir.
  • Kabızlığa neden olabilen patates, muz, pirinç pilavı gibi besinler çok fazla tercih edilmemelidir.
  • Salam, sucuk, sosis gibi besinler ilk yıl kesinlikle verilmemelidir.
  • Alerjik etkisi olan; domates, çilek, bezelye, fıstık gibi besinler dikkatli olarak verilmelidir.
  • Bitki çayları, şekerli içecekler, konserve gıdalar, hazır çorbalar, hazır meyve suları, şekerli yoğurt ve peynir, baharatlı gıdalar verilmemelidir.
Bu içeriği paylaşın >
Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için gizlilik politikası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.